APAKAH GULA?
Gula adalah karbohidrat ringkas yang membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh.
Secara semulajadi, gula boleh didapati dalam makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi, mi, roti, pasta dan ubi-ubian. Gula juga terdapat dalam buah-buahan, dalam bentuk fruktosa, dan susu, dalam bentuk laktosa.
Selain terdapat dalam bentuk semulajadi, gula juga ditambah ke dalam makanan semasa pemprosesan yang dikenali sebagai gula tambahan atau free sugar.
APAKAH SARANAN PENGAMBILAN GULA TAMBAHAN?
APAKAH CORAK PENGAMBILAN GULA DI MALAYSIA?
Kajian Pengambilan Makanan di Kalangan Orang Dewasa Malaysia 2002/2003
Anggaran pengambilan gula sehari tahun 2009 - 25 sudu teh shari (125g)
Semua orang tahu bahaya gula tapi disebabkan tanpa gula minuman dan makanan kita jadi tak sedap maka orang tetap mengambil gula. Agak-agaknya apa lah cara yang terbaik untuk kekalkan kemanisan dalam minuman dan makanan tanpa menggunakan gula?
Walaupun rakyat India telah menggunakan Stevia sekian lamanya tetapi ia mula dikenali pada 1899 apabila tumbuhan ini ditemui oleh M.S Bertoni. Beliau memerhatikan bagaimana kaum asli menggunakan pokok stevia memaniskan minuman mereka yang pahit.
Kandungan Stevia
KELEBIHAN STEVIA
- Stevia BEBAS KALORI
- Rasa manis yang tinggi. 200 kali ganda berbanding gula biasa Guna sedikit sahaja.
- Tiada toksik
- Karbohidrat sifar
- Mampu mengawal selera makan - Sesuai untuk mereka yang sedang diet
- Mampu mengawal kandungan gula dalam darah
- Ia semulajadi, alternatif yang sihat menggantikan gula dan pemanis kimia seperti aspartame dan saccharine
Stevia telah digunakan secara meluas sebagai pemanis dan makanan tambahan kesihatan di Jepun, Korea, Kanada, dan Amerika. Jepun dan Korea menggunakan telah menggunakan ekstrak stevia lebih dari 30 tahun sebagai pemanis semulajadi dalam minuman berkarbonat, jus buah-buahan, minuman kesihatan dan sukan, yogurt, pencuci mulut dan pudding, snek, gula-gula, coklat, pastry, mee, sos soya, jeruk, dan biskut.
Lebih dari 150 kajian perubatan mengesahkan bahawa stevia adalah tidak bertoksik dan selamat untuk kegunaan manusia.
Stevia juga telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai pemanis semulajadi dan sebagai bahan dalam makanan dan ianya juga telah diterima dan diluluskan oleh lebih 20 negara.
Bebaskan Diri Dari KALORI. Gunakan Stevia Hari Ini
Jika nak tahu ingo mengenai STEVIA boleh semak kat link kat bawah ni
INFO STEVIA - Akhbar NST 23 Mei 2010
INFO STEVIA - Sisipan NST Sunday People
INFO STEVIA - Coca-Cola pun dah nak guna STEVIA
STEVIA dalam bentuk serbuk putih
Hanya RM15.90 - 50 gram
Klik sini untuk maklumat lanjut
Harga = RM28
Klik sini untuk maklumat lanjut
Serbuk daun stevia kering. .
DAPATKAN PRODUK STEVIASUGAR HARI INI JUGA!!!!!
Subscribe by Email
Follow Updates Articles from This Blog via Email
No Comments