Video of the Day

Pesawat jenis caribou milik TUDM berlegar sekitar Parit Buntar tadi, ada yang nampak tak?

Posted by I Am Parit Buntar on Thursday, 20 August 2015
thumbnail

Resepi IKAN WADI

Ikan WADI memang sedap makan dengan nasi panas. Kalau tanya Cik Tipah....dah tentu ikan WADI goreng jadi pilihan. Tapi ikan wadi sebenarnya boleh juga dikukus atau dibuat gulai. Kat sini Cik Tipah nak kongsi 3 resepi ikan WADI untuk tatapan semua. Selamat mencuba

Pssstttt.... untuk menambah power ikan WADI ni...resepi ni Cik Tipah tulis dalam 2 bahasa. Kepada orang banjar yang dah tak reti bercakap banjar....meh le kita sama2 belajar.....

Bahasa Melayu / Banjar

Bahan-Bahan
  • Ikan wadi yang sudah sedia untuk dimasak (selalunya simpan seminggu dua, lagi lama, lagi "busuk" baunya lagi sedap)

  • Ikan wadik yang udah siap handak dimasak ( selalu nyak simpan saminggu dua, lagi lawas lagi haruk baunya lagi nyaman rasanya)

WADI GORENG / WADI SANGAK

  • Ikan wadi ditoskan. Selepas itu di goreng dengan minyak masak yang dipanaskan dengan api yang besar. Untuk menambah aromanya, goreng sekali dengan hirisan bawang merah sehingga garing. Boleh juga di campurkan sama dengan cabai padi.
  • Ikan wadi dities banyu nyak. Limbah tu disangak awan minyak panas. Api tu biar ganal.
    Kalau handaq lagi nyaman baunya, sangak awan bewang hiris. Buleh juwak disangak awan lumbuk perawit.

WADI HALIA / WADI HALIAK

  • Ikan wadi dibasuh dan di toskan terlebih dahulu. Campurkan sejumlah hirisan halus/ kepingan halia. Tumbuk sedikit lada hitam/ putih dan gaul sekali bersama asam keping.
    Semua dimasukan kedalam pelengat dan dikukus.
  • Ikan yang sudah dities banyu nyak dicampor awan hirisan haliak. Tumbuk saikit sahang, limbah tu digaul awan asam kaping. Diandak dalam pelengat dan disumap.

WADI MASAK LEMAK / WADI MASAK LAMAK

  • Seperti masak lemak yang lain menggunakan rempahan kunyit, cabai, bawang merah, lengkuas dan sebagainya.. Tumis dan masukan santan sebagai kuahnya. Ikan wadi dimasukan semasa santan mula mendidih. Boleh dimasukan sama bahan seperti keladi dan nenas
  • Samai juwak ilah masak lamak yang lain nyak. Inyak menggunakan jinar, lumbuk, bawang halui, langkuas. Tumis barang tadik (ditumbuk huluk) awan minyak dan buati santan (kuah nyak). Buati wadi bila santan nyiur nyak mula mengelegak. Buleh hai juwak ditambah awan keladi dan nanas

Fuh tergeliat lidah Cik Tipah ari ni speaking. Lama dah kada bersurahan banjar (lama tak cakap banjar). Apapun jangan lupa dapatkan Ikan WADI Cyber Cik Tipah. Hanya RM7.00 sebungkus dan nikmatilah ikan WADI hari ini juga. Order.... jangan tak order.....

Cik Tipah juga mengalu-alukan kepada sesiapa yang ingin berkongsi resepi Ikan WADI disini. Atau apa juga resepi makanan orang banjar. Tak kisah la.....

Suka dengan posting ini....??? Sudilah kiranya kongsikan dengan rakan-rakan lain keenakkan dan keunikan makanan tradisi kita dalam usaha untuk mengekalkannya agar tidak pupus ditelan zaman. Klik button dibawah untuk menyokong usaha ini. Terima Kasih.

Share/Bookmark


Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

5 Comments

avatar

selamat maju dalam bajual wadi wahinik ngalih handak malihat wadi dijual dikadai walaupun macam akuk bagana disg manik

Reply Delete
avatar

teruskan menjual wadi ye cik tipah..cik ani suke!!!!

Reply Delete
avatar

wahhh... ni first time dgr dan tgk gambar ikan wadi sepat.... nak oder la.... nak rasa...

Reply Delete
avatar

salam buat cik tipah cyber,klu ikan wadi cik tipah ni di masak asampedaspower melaka ke ok ke ,nak tana CIK TIPAH,ikan wadi ni sama mcm ikan jeruk ke cik tipah oii.....terima kasih n thank you

Reply Delete
avatar

memanglah sedap..

http://adzriel.blogspot.com/2011/04/ikan-wadi-dengan-kari-telur-je.html

Reply Delete

About

Cik Tipah Cyber. Powered by Blogger.

KOS PENGHANTARAN

KE SELURUH MALAYSIA

POSLAJU
Semenanjung

Harga bermula dari RM6.00

Sabah & Sarawak

Harga bermula dari RM9.00

Harga yang dinyatakan adalah untuk berat dibawah 500gram

Cik Tipah akan sahkan semula jumlah kos penghantaran berdasarkan jumlah tempahan dan berat

Kurier dibuat pada hari yang berikutnya selepas bayaran disahkan

Kurier setiap hari - Isnin hingga Jumaat


CARA-CARA NAK ORDER

Langkah 1
Pilih mana-mana produk Cik Tipah Cyber

Langkah 2
YM / SMS / Call / Email / Isi Borang Tempahan

Nyatakan nama, lokasi, jumlah tempahan

012-5165227 / nzy02@yahoo.com

Langkah 3

Lps confirm C.Tipah akan SMS/email amaun yg perlu dibayar

Langkah 4
Buat bayaran

PEMBAYARAN BOLEH DIBUAT KE

MAYBANK - 158-417-054-067
CIMB BANK - 0806-007-393-2525
PUBLIC BANK - 4-8518703-30


atas nama YANTI BINTI YAHAYA

Masukkan email C.Tipah jika melakukan internet transfer

Langkah 5
Sila beri detail payment melalui

YM / SMS / Call /Email / Isi borang Pengesahan Pembayaran
Nyatakan nama, alamat penuh & nombor telefon

Langkah 6
Lepas payment confirm C.Tipah akan kurier

About Me

My photo
Kami menawarkan servis printing secara Print On Demand

KENGKAWAN

SEMAK STATUS KURIER

SEMAK STATUS KURIER
Untuk Semak Status Kurier, Klik Banner POSLAJU & masukkan nombor rujukan

SHOPPING..SHOPPING..SHOPPING..

RANGKAIAN CIK TIPAH

Popular Posts